Az E-vitamin zsírban oldódik, az egyik leghatásosabb antioxidáns, amelyet a szervezet a májban, a zsírszövetekben, a szívben, az izomzatban, a herékben, a méhben, a vérben, a mellékvesében és az agyalapi mirigyben raktároz. Számos kutató szerint a természetes E-vitamin (d-alpha) hatékonyabb és jobban felszívódik, mint a szintetikus (dl-alpha) változat. Kulcsszerepet játszik a szervezet anyagcsere folyamatában az energiatermelés érdekében.
Mértékegysége:
1 NE (nemzetközi egység)
Fajtái:
dl-alfa-tokoferol szintetikusan előállított
1mg = 1,1 NE
d-alfa-tokoferol természetben előforduló
1 mg = 1,49 NE
Fontos antioxidáns tápanyag
Az oxidációs folyamattal lassítja a sejtöregedést
Megelőzi a káros koleszterin oxidációját
Segít többféle rákbetegség megelőzésében
Enyhíti a kimerültség érzését
Hashajtóként a vérnyomást csökkentheti
Segít az elvetélés megelőzésében
Az A-vitaminnal együtt védi a tüdőt a levegő szennyezettség ellen
Csökkenti a szívbetegségek és a szélütés kialakulásának kockázatát
Csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét
Megnöveli a vér oxigént szállító képességét
Segít táplálékot szállítani a sejtekhez
Erősíti a vérerek falát
Megakadályozza a vérrögök kialakulását és feloldja a meglévő vérrögöket