Általánosan ajánlott:
- belek egészségének megőrzésére
- a vér koleszterinszintjének csökkentésére
- a belek túlérzékenységének enyhítésére
- vércukorszint stabilizálására
- fogyás elősegítésére
- epekő kialakulásának megelőzésére
A pektin bonyolult felépítésű növényi eredetű poliszaharidok,melyek különböző gyümölcsökben,zöldségekben és más növényekben találhatók.
Legnagyobb mennyiségben a nagyobb termésű citrusfélékben,az almában,a barackban,a szilvában,a fekete ribizliben,a sárgarépában és egyéb növényekben található.
A pektin anyagok jótékony hatású,abszolút veszélytelen természetes méregtelenítők,melyek kivonják a szervezetből a nehézfémeket,a rádionuklidokat,a nehézfémeket és más méreganyagokat. Ezért hívják néha őket „a természet ajándékának”.
A pektin anyagok hatással vannak a sejtközi folyamatok kölcsönhatására. Az amerikai Michigani Rákközpont onkológusai megállapították,hogy a rákos sejtek és a pektin szoros komplexust alkotnak. A szakemberek véleménye szerint a galaktóz struktúrák a pektin makromolekulájában összekötik a rákos sejtek felszínén lévő fehérje komplexumokat,melyek felelősek az egészséges sejtekhez történő „tapadásáért” és ily módon megakadályozzák az áttéteket. Az utóbbi időben a pektin,mint nemtoxikus immunomodulátor gyakran kerül az orvosok figyelmébe. A pektin készítmények hemosztatikus tulajdonságait felhasználják a tüdő,nyelőcső,gyomor és belek vérzése esetén,valamint a fogászatban,illetve nőgyógyászati megbetegedéseknél.
A pektinek egyik fontos fiziológiai hatása abban nyilvánul meg,hogy megváltozik a gyomor- és bélrendszer tartalmának viszkozitása. A pektin élelmiszerrel történő bevitele után lassítja az átmenetet az emésztőrendszeren keresztül. Ez pedig a tápanyagok maximális beépülésével csökkenti az étvágyat.
Erős vízmegkötő tulajdonságuknak köszönhetően a pektinek megnövelik a folyadék mennyiségét a székletben,ami jó hatással van az ember általános közérzetére. Ugyanakkor miután a pektinek átjutottak a vékonybélen,a vastagbélben anaerob baktériumokkal fermentálódnak rövid láncú zsírsavakká és ez megnöveli a széklet méretét és felgyorsítja annak átjutását a vastag bélen. Ezeket a tulajdonságokat a székrekedés és a hasmenés gyógyításában alkalmazzák.
Egy másik gyógyszertani tulajdonsága a bevonó és védő hatása. Mivel a pektinek nagy molekulájú poliszaharidok,képesek gélt alkotni a gyomor és nyálkahártya felszínén,ami megvéd az agreszív tényezők irritáló hatásától.
Klinikai megfigyelések eredményei továbbá alátámasztják azokat a kísérleti eredményeket,amelyek szerint a pektinek képesek csökkenteni a vér koleszterin szintjét. Klinikai megfigyelések rámutattak,hogy a diabéteszben szenvedő betegeknél a pektinek csökkentik a vér glukóz tartalmának növekedési ütemét étkezés után,de ezzel egy időben nem változik a vérplazma inzulin koncentrációja.