A mandulából készült liszt:
ásványi anyag tartalma kiemelkedő. Nagy arányban és természetes formában tartalmaz kalciumot, magnéziumot, vasat, foszfort, szelént és cinket, így ásványpótlásra is kiváló. Bővelkedik antioxidánsokban, telítetlen zsírokban, E-vitamin tartalma magas.
Csökkenti az étkezések után megnőtt vércukorszintet, antioxidánsai révén eltünteti a szabadgyököket, amely hatása külső kivetítőinken is megmutatkozik: egészségesebbé válik az arc színe, megszépül a bőr, gyorsabb lesz a bélmozgás, javul az emésztés, erőre kap az immunrendszer.
Egyél több mandulásat!
Miután csaknem minden gluténmentes lisztet kipróbáltam már, sok időt megtakaríthatsz vele, ha meghallgatod a tanácsom: a mandulaliszt mind az ízét, a tápértékét és használatát tekintve is jóval a többi liszt felett áll.
Figyelem: az általam leírt receptek mindegyikében pucolt (héjmentes) mandulából készült mandulalisztet használok. Nem javaslom a héjas mandulaliszt használatát.
Egyéb recepjeidben, a hagyományos liszt 100%-ban kiváltható mandulaliszttel, azonban arra figyelj, hogyha tojást is ír a recept, akkor mandulalisztre váltva, mindig eggyel több tojást használj az előírtnál!
Az alábbiakban megosztom Veletek néhány kedvenc mandulalisztes receptem:
Piskóta mandulalisztből
Hozzávalók:
• 4 dl mandulatej
• 4 kávéskanál konjac liszt
• 8-10 ek Eritrit attól függően mennyire szereted édesen. (Én fele Eritrit, fele gyümölcscukor keveréket használok édesítőként, mert így cukor íze van és szénhidrát szegény marad)
• 1 cs vanília
• 2 ek kakaó v. karobpor
• 8 púpos ek mandula liszt
• 2 ek kókuszolaj vagy szőlőmagolaj
• 1 cs sütőpor
Elkészítése: Egy tálban összekeverjük az édesítőt a konjac liszttel és folytonos kevergetés közben felöntjük a mandulatejjel. Hagyjuk állni kicsit addig, amíg besűrűsödik (néha azért keverjünk bele). Kb 15 perc alatt olyan állaga lesz, mint az összehabart tojásoknak. Kényelmesen jut idő rá, hogy ez idő alatt egy másik tálban összekeverjük a mandulalisztet, a kakaót és a sütőport. Mire a konjac lisztes tej már megfelelő sűrűségű, akkor hozzáöntjük a lisztes keveréket, jól elkeverjük, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és úgy mint a hagyományos piskótákat kisütjük. Nem légkeveréses sütőben a teteje kirepedezhet – de ebben az esetben se ess kétségbe, erre a részére kerülhet egy kis krém, így jól mutat és mégfinomabb!
Rusztikus kalács mandulalisztből
Igaz, a sütési ideje 1 óra, de csupán néhány hozzávalóból, tíz perc alatt összedobható, és sokféle ételhez tökéletes kiegészítő. Harapnivalónak ajánlom egy finom paleo chili ételhez, vagy akár egy sűrű, kiadós leves mellé is! Természetesen önmagában is isteni, ebben az esetben feltétlen próbáld ki mellé egy kis édesburgonyából készült humuszt.
Hozzávalók:
- 2 csésze mandulaliszt
- ¼ csésze tápiókaliszt
- ½ ek szódabikarbóna
- 1 ek fokhagyma só
- 1 ek oregano
- 1 tk bors
- 3 tojás
- ¼-ed csésze mandula tej
- 1 tk ghí vaj (tisztított vaj)
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 350 C-fokra. Egy nagy tálban, keverjük össze a mandulalisztet, tápiókalisztet, szódabikarbónát, sót, oregano-t és borsot. Egy másik tálban, keverjük össze a tojást, mandulatejet és ghí-t. Öntsük össze a száraz összetevőket a lédúsakkal, majd jól keverjük össze. Ezt a sűrű masszát öntsük bele egy kenyérformába (20x8 cm), és süssük egy óráig. A finom oregano illata addigra már belengi otthonod, és csak egy feladat van hátra, hogy a kivedd a kalácsot a sütőből, tökéletesen megbarnulva, és ropogósra sülve! Az íze garantáltan tetszeni fog, én imádom, ahogy a testes kalácsállagot kiegészíti az oregano, a fokhagyma és a bors fűszerezettsége.
Mandulalisztes palacsinta
Gluténmentes „paleocsinta”
Ez a könnyed és finom paleo palacsinta recept a szívem csücske, biztosan nagyon fog ízleni az egész családnak! Ez pontosan az a fajta laktató étel, ami után még simán elindulsz egy 100 km-es bicajtúrára, és nem az, ami után muszáj lefeküdnöd aludni egyet.
Hozzávalók:
- 1-3/4 csésze mandulaliszt
- 1 tk szódabikarbóna
- ¼ tk Himalája só
- 2 gyengén felvert tojás
- 1 tk tiszta vanília kivonat
- ¾ csésze mandulatej
- kókuszzsír
Elkészítése:
Egy keverőtálban keverjük össze a tojást, mandulatejet és a vaníliakivonatot. Adjuk hozzá a mandulalisztet, sót és szódabikarbónát, majd keverjük el simára. Hevítsünk fel egy nagy serpenyőt, és olvasszunk fel benne éppen annyi kókuszzsírt, hogy befedje az alját. Egy szedőkanál (vagy negyedcsésze) tésztát mérjünk ki a serpenyőbe és süssük addig, amíg a palacsinta széle meg nem keményedik, és buborék nem képződik a tetején (kb. 3-4 perc). Óvatosan fordítsuk meg a palacsintát (egy kicsit törékenyebbek, mint a búzából készült palacsinta) Süssük tovább kb. 1 percig, aztán jöhetnek az újabb adagok, amíg el nem fogy a tésztánk. Amint látod ez a palacsintatészta nem csak gluténmentes, hanem cukormentes is – és ilyen diétás is maradhat, ha édesítővel készült krémeket, palacsintafeltéteket használsz hozzá.
Gyors házi kenyér 3 lépésből!
Hozzávalók:
- 3 tojás
- ½ dl víz
- ek útifű maghéj
- ízlés szerint Himalája só vagy Parajdi só
- 2 ek mandulaliszt
- 2 púpos ek tápióka keményítő
- 2 púpos ek cirokliszt
- 1/3 csomag foszfátmentes sütőpor
- 2 ek citromlé
- 1 ek kókuszzsír
Elkészítése:
1. Keverd össze a tojást és a vizet, add hozzá a por alakú alkotókat, a sütőport és a sót.
2. Add hozzá a citromlevet és a kókuszzsírt.
3. Pihentesd 10-15 percig, majd mehet a sütőbe. 180 fokos sütőben 40-45 perc alatt kész!
Mandulás házi müzli szelet
Hozzávalók:
- 2 pohár mandulaliszt,
- 1/2 tk Himajája só
- ½ tk szódabikarbóna,
- ¼ pohár szárított áfonya,
- ¼ pohár négybe vágott sárgabarack,
- ¼ pohár napraforgó mag,
- ¼ pohár pisztácia, durva darabokban,
- 1 egész nagy tojás (számít a mérete, mivel a tészta nem fog összeállni kisebb vagy közepes méretű tojás esetén)
- 2 tk agavé nektár vagy méz
Elkészítése 8 rövid lépésben:
1. Egy nagy tálban keverjük össze a mandulalisztet, a sót és a szódabikarbónát.
2. Szórjuk bele a szárított gyümölcsöket, a magvakat és a magokat.
3.Egy kisebb tálban keverjük össze a tojást és az agavét.
4.Keverjük össze a vizes összetevőket a szárazakkal.
5. Kézzel gyúrjuk össze a tésztát.
6.Tegyük be a tésztát egy kb. 15x15 cm hosszú és kb. 2 cm mélységű tepsibe.
7. Vágjuk fel a tésztát 16 kockára.
8. Süssük meg alufóliával bélelt tepsiben 350 C-fokon (kb. 10-12 perc).
Paleo brownie
Összetevők:
- 1 csésze mandulaliszt
- 1/4 tk Parajdi só
- 1/4 tk szódabikarbóna
- kb. 12 dkg étcsokoládé
- 7 szem datolya
- 3 nagy tojás
- 1/2 pohár felolvasztott kókuszolaj
- ½ tk stevia por
- 1 kikapart vanília
Elkészítés 9 rövid lépésben:
1. Turmixoljuk össze a mandulalisztet, a sót és a szódabikarbónát.
2. Tördeljük durvadarabosra az étcsokoládét.
3. Vágjuk össze elnagyolt méretűre a datolyát.
4. Verjük fel a tojást.
5. Keverjük sima állagúra a kókuszolajat,a vaníliát és a Stevia port.
6. Öntsük a keveréket egy olajjal kikent, kb. 20* 20 cm-es tepsibe.
7. Kenjük el egyenletesen a tésztát egy fakanállal.
8. Süssük 350 C-fokon 18-22 percen át.
9. Ha kihűlt, 2 órára tegyük be hűtőbe, aztán tálaljuk!
Paleo sütőtök kenyér
Hozzávalók:
- 1 csésze mandulaliszt
- ¼ tk szódabikarbóna
- csipetnyi tökfűszer keverék (fahéj, gyömbér, szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió, szerecsendióvirág, chili)
- 1/2 pohár sült sütőtök
- 2 ek méz
- 1/4 tk stevia por
- 3 nagy tojás
Elkészítés 5 gyors lépésben:
1. Turmixszoljuk össze a mandulalisztet, a szódabikarbónát és a sütőtök fűszert.
2. Adjuk hozzá a sütőtököt, a mézet, a stéviat és tojást, és turmixszoljuk további 2 percig.
3. Gyúrjuk össze a tésztát egy kis kenyérsütő serpenyőbe.
4. Süssük 350 C-fokon 35-45 percig.
5. Ha kihűlt, tegyük hűtőbe egy órára, és tálaljuk!
Igyál több mandulásat!
Végezetül: a mandulát bizony nem csak enni, hanem inni is lehet! Még több egészséges mandulát iktathatsz az étrendedbe mandulatej fogyasztásával (használható főzéshez is). Remek tejalternatíva, gazdag fehérjében és telítetlen zsírokban, jó kalciumforrás, 100%-osan laktóz és koleszterinmentes és alacsony a kalóriatartalma.
Összetevők: 100% mandulaliszt
A beltartalmi érték táblázat tájékoztató jelleggel 100 g lisztre vonatkozik.
Energia |
2608 /623 kJ/kcal |
Zsír |
54,1 g |
amelyből |
|
-telített zsírsavak |
4,22 g |
Szénhidrát |
10 g |
amelyből |
|
-cukrok |
6,9 g |
Fehérje |
24,1 g |
Só |
< 0,03g |
Élelmi rost |
10,7g |
E-vitamin |
20mg |
Felhasználási javaslat: Süssünk és főzzünk vele, sűrítésre is tökéletes. – vagy fogyasszuk önmagában, napi 1-2 evőkanálnyi mennyiséget joghurtban, növényi tejben elkeverve, turmixolva.
Figyelmeztetés: Nyomokban szezámmagot, mustármagot, diót, mandulát és mogyorót tartalmazhat. Fénytől és hőtől védett, száraz, hűvös helyen tárolandó!
Kiszerelés: 250g